Om hur Backen gospel startade…

”Herrens vägar äro outgrundliga”, som en kollega till mig uttryckte det när han hörde att jag fastnat för gospel. Jag var inte alls förtjust i gospel, men blev nyfiken på musiken då jag märkte att flera frågade efter en sådan kör. I början på 2000-talet var jag så på min första gospelfortbildning i Stockholm. Där stod jag stel som en pinne och kunde inte förstå hur folk kunde vara så lyriska. Efter lite funderingar och en rejäl puff från en av församlingens präster, Inger Lohmander drog så gospelkören igång. 15 augusti 2001 gjordes en skrivelse till kyrkorådet om att få starta en gospelkör i Umeå landsförsamling. Det var en nätt liten skara som samlades i Backens kyrka och när valven fylldes av Amazing grace fick jag en känsla av att detta var något speciellt. Det började trevande och jag visste inte mycket om musikstilen men jag hade en i kören som kunde mer än jag och hjälpte till med fraseringarna bl.a.  Sedan dess har lärt mig mer och mer om gospel och tillsammans med kören fortsätter vi att utvecklas.

Backen Gospel firade 10 år hösten 2011. Under åren har vi fått uppleva väldigt mycket och övningarna i sig har varit rena vitaminpiller.  Vi har sjungit tillsammans med andra körer: Great Joy, Rejoice, Seaside, True Gospel m.fl. Tillsammans med prästen Lars Segerstedt myntades begreppet ”Bluesspel” och vi har haft många fina blues/gospel-upplevelser med honom och Östersunds bluesman Johan Eliasson.  Det har blivit en hel del olika stilar för kören. Latinamerikanskt i Mångfaldsmässan, Bluegrass i TemaGudstjänsten ”O brother where art Thou”. I samband med det uppträdde vi på Gumboda hed vid countrygalan. Folkpop för hela slanten blev det med Sarek under kulturnatta på IDUN. Vi har tryckt ihop oss i Glashuset och varit med i Körslaget på Rådhustorget . Många kompetenta musiker och artister har vi samarbetat med bl.a. Cyndee Peters , Genneth Vikström, Per-Erik Hallin …   
                                                                            
I kören har även många fina solister fått växa fram.  Vi har sjungit i större sammanhang som storsjung på Cirkus och den återkommande Gospelkörfestivalen i Stockholm i 1000-mannakör där vi har fått lära oss många nya sånger och samtidigt fått en glimt av gospelkulturen genom gästerna från USA.

Efter några års prat om att vi borde göra en föreställning så tog den äntligen form... vår alldeles egna föreställning: Gospel Footprints. En av körmedlemmarna, Tiina Ranta gjorde ett gediget arbete med manus och regi och resultatet blev succé. För kören var detta en utmaning att jobba så mycket med det sceniska språket.
  
En av körens medlemmar, Andrea Granstig har tagit ett steg fram och under senaste året provat på att leda kören vid flera tillfällen. Hennes kärlek till gospelmusiken och varma engagemang för kören har bidragit till många goda idéer och är en ovärdelig hjälp för mig.

När jag tänker på Backen Gospel är det med tacksamhet över alla underbara människor i kören som bidrar till att skapa en trivsam atmosfär. Samtidigt har jag verkligen lärt mig att uppskatta gospelmusiken och den innerlighet och glädje som finns där.   

Jenny Lindberg
Musiker
Umeå landsförsamling